donderdag 9 september 2021

Wambui pleit voor nieuwe sportcategorie

 Margaret Wambui, een van de intersekse atletes pleit voor een derde categorie der seksen. Een competitie voor vrouwen met een hoge testosteronspiegel. Goed idee?

Nee. Ten eerste omdat ze daarmee de handdoek in de ring gooit. De IAAF laat deze vrouwen namelijk niet toe op de 400 tm 1500 meter. Ten tweede omdat niet elke atlete als zodanig in de openbaarheid wil treden. 

Het beste is dat de testosteronregel van tafel gaat. De regel is wetenschappelijk niet onderbouwd ook al heeft de British Journal of Sport Medicine een artikel geaccepteerd. Te vroeg naar nu blijkt, want er is een wagonlading kritiek op gekomen na de publicatie door vakgenoten. 

Op basis van deze kritiek moet de IAAF de regel opschorten. Het onderzoek moet feitelijk opnieuw, zonder verzonnen data. Omdat de sportieve vordering van niet alle atleten bekend was heeft de onderzoeker schattingen gemaakt om voldoende data te krijgen voor harde conclusies. Bovendien is er geen causaal verband aangetoond tussen testosteron en prestatie. Het wetenschappelijke artikel is nu al aangepast. Dus niet de handdoek in de ring aub. 

Vrouwen maken gemiddeld 2 nanomol testosteron aan, mannen gemiddeld 12 nanomol per liter bloed. Intersekse vrouwen zotten daar tussenin. Semenya zou op 6 nanomol zitten. Om haar te lozen is de bovengrens voor de vrouwen op 5 nanomol gezet. Volstrekt oneerlijk omdat transsporters tot 10 nanomol mogen gaan. 

In de pers spreekt men altijd over een natuurlijk testosteronniveau. We kunnen beter spreken over lichaamseigen testosteron. Omdat het niet over doping gaat. Testosteron werkt onder meer spierversterkend, maar intersekse vrouwen hebben met meer effecten te maken. Zo zijn deze vrouwen ook langer. De oorzaak? Geen eierstokken, maar onderontwikkelde testikels als gevolg van foute celdelingen in de eerste dagen van de zwangerschap. Vrouwen hebben chromosomen XX, mannen XY. Interseksen hebben cellen XX èn XY. Zo hebben ze mannelijke èn vrouwelijke geslachtskenmerken. Maar ze zijn vrouw, ze zijn uiterlijk vrouw en als meisje grootgebracht. Dat is de reden dat we ze moeten toelaten tot de vrouwen zonder restricties.