zaterdag 2 oktober 2021

Interseks-woordenboek

Free Martin of Heifere

Koekalf dat mannelijke chromosomen en hormonen meekreeg van een tweeling stier in de baarmoeder. De koe wordt onvruchtbaar. Heeft soms y chromosoom. Een tweeling koe/stier is altijd slecht nieuws. 

Klophengst

Hengst die uitwendig een merrie lijkt maar testikels inwendig heeft. Vertoont mannelijk gedrag. De naam klophengst komt uit het gebruik om ballen van een hengst met een houten hamer stuk te slaan. 

Binnenbeer 

Varken (beer) met inwendige ballen. Niet ingedaald dus. Hitler had een niet ingedaalde teelbal. 

Kwee

Intersekse geit met vagina en inwendige testikels. Werd vaak geboren uit ongehoorde geiten. Tegenwoordig wordt er daarom niet meer gefokt met twee ongehoornde geiten. Een van beide ouders moet gehoornd zijn. 

Chimeer

Komt relatief vaak voor bij katten. De eerste cellen van twee verschillende individuen smelten samen tot één kat. Het is dus een tweeling die als één ter wereld komt. Deze chimeren kunnen wel vruchtbaar zijn. Maar niet altijd. 

Mannelijke lapjeskat

Op het X chromosoom van een kat zit maar één vachtkleur. Een poes heeft twee X chromosomen en dus meerdere vachtkleuren. Een kater heeft maar één X, dus als hij een lapjespatroon heeft moet hij wel twee x chromosomen hebben naast zijn mannelijk Y chromosoom XXY dus ipv XY. 

Ook honden kunnen allerlei afwijkende geslachten hebben of niet ingedaalde testikels. Ik heb ooit op een camping een hond gezien die uiterlijk maar één testikel had. Zo geboren. Nee hij heette geen Adolf. Voor zover ik weet zijn er geen specifieke namen voor honden die in deze serie thuishoren. 

Translocatie

Zeldzaam als een gen van het Y chromosoom op een X chromosoom terecht komt. Dan heb je een jongen met twee X chromosomen. Nooit beschreven bij katten of honden. 

Tweeslachtig

Hermafroditisme komt bij ongeveer 5 % van dieren voor. Zoals bij slakken. Zij kunnen zich zowel via de vrouwelijke als de mannelijke lijn voortplanten. Deze vorm van hermafroditisme komt bij zoogdieren en mensen niet voor. Mens en dier met ovarium en teelbal zijn onvruchtbaar.