vrijdag 6 mei 2022

Hebben Joden recht op Israel?

 Het is evident dat Joden een veilige plek moeten hebben. Maar moet dat Israel zijn?

Als we afgaan op de geschiedenis hebben zowel Joden als Moslims het land ingenomen. De Joden - aks we afgaan op de Tora - eeuwen eerder. Voor beiden is Jeruzalem een heilige plek. 

Religieuze Joden claimen dat G-d hun het land beloofd heeft. Maar om welke Joden gaat het dan? Afstammelingen van Joden die in het haar 70 de diaspora ingingen? Dan wordt het lastig want slechts 25% van de moderne Joden horen bij deze groep. Genetisch is er 25% overeenkomst binnen deze groep. Het betreft een mutatie behorend bij Haplogroep E-m215. Joden met deze mutatie stammen af van oude Joden.

Hoe zit het dan met de andere 75%? Er zijn in Europa veel bekeringen en gemengde huwelijken geweest. Bekeringen vooral in het Romeinse rijk in wat nu ItaliĆ« is. Vandaar dat moderne Joden blond zijn en blauwe ogen hebben. Of Rood haar. Dat zijn nu eenmaal kenmerken die genetisch bepaald zijn. 

Er zijn ook Afrikaanse Joden in Israel. Daarvan is het evident dat zij afstammen van bekeerlingen. Dat geldt ook voor zwarte Joden die afstammen van slaven van Joodse slavenhouders. Zij spraken perfect Jiddisch. Zwarte Joden worden met scheve ogen aangekeken in Israel. 

Hebben afstammelingen van bekeerden en gemengde huwelijken ook recht op de staat Israel? Ze worden in elk geval erkend in Israel. 

Lastige materie dus en dan komt er ook nog een belofte van G-d bij. Religieuze Joden zullen zeggen: kijk het staat in de Tora. Maar ja er staat veel in de Tora dat feitelijk niet kan kloppen.