zondag 31 juli 2022

Waarom zijn er veel lesbiennes in sport?

 Dat er veel lesbiennes actief zijn in topsport is evident. Veel meer dan de 2% in de samenleving. Maar hoe komt dat?

De meest voor de hand liggende verklaring is dat lesbische meisjes een omgeving met veel vrouwen opzoeken en in Europa wordt vrouwelijke homoseksualiteit nauwelijks afgekeurd. En bij sport worden meisjes afgezonderd van de jongens. 

Waarom zijn ze zo goed in sport? Oefening baart kunst. Nederlanders kunnen goed schaatsen omdat er veel ijsbanen zijn. Hoe meer je sport hoe beter je wordt. 

Testosteron? De grote sportbonden gaan er in hun regelgeving van uit dat testosteron de alles verklarende factor is voor topprestatie en zo kunnen zij interseksuele vrouwen uitsluiten. Ee bestaat echter geen deugdelijk onderzoek dat dit bevestigt. En we weten ook niet of lesbische vrouwen een hogere testosteronspiegel hebben dan heterovrouwen. Deze theorie kan eigelijk de prullenbak in. 

Een mannelijk brein? Ook dat is nooit aangetoond ook al hoor je deze theorie vaak. Lesbische meisjes zouden in de baarmoeder aan meer testosteron zijn blootgesteld. Het is een hardnekkig oordeel dat ook nooit hard is gemaakt. 

Kortom een helder antwoord is er nog niet.