zondag 25 september 2022

Is de islam een godsdienst?

 Mohammed trachtte in Mekka een monotheïstische godsdienst te stichten. Probleem was dat die godsdienst er al was nl Jodendom en het christendom. Dat alle mythen en regels die hij wilde verkopen in Mekka al bestonden. Hij zou die godsdiensten dus moeten ondermijnen.

Mohammed had geen nieuw geloof te bieden. Het was er al. Daarom verklaarde hij in retrospectief dat alle Joodse profeten, koningen en Jezus moslim zijn. Jezus is een profeet van de islam was de gedachte. Een absurde gedachte uiteraard, want Jezus was een Joodse leermeester. Maar ook Adam, Noah, Abraham en bv David zijn moslim. Met andere woorden de islam was er al voordat het jodendom en het christendom bestonden. De verse moslims kregen ook nieuwe namen Jezus werd Isa. En ook Jeruzalem was een islamitische stad. Salomon bouwde er een moskee! 

De Joden en Christenen trapten daar niet in natuurlijk. De islam was geen nieuwe godsdienst. De islam was in feite het recyclen van het jodendom en christendom. Mohammed wilde de langbestaande godsdiensten herschrijven met wat hij de islam noemde. Niet Jahwe maar Allah had de wereld geschapen.

Het moge duidelijk zijn dat de islam geen volwaardige godsdienst is, maar een herschreven versie van jodendom en christendom. Mohammed zelf zag het als een verbeterde versie. Maar ik ben bang dat hij de oude godsdiensten niet begrepen heeft.