dinsdag 31 januari 2023

De historische Jezus en moslims

 Dat Jezus heeft bestaan daar twijfelen historici niet zozeer aan. Er zijn verschillende bronnen over hem. Of hij na zijn dood is verrezen daar zullen historici vraagtekens bij zetten, dat is geloof en geen wetenschap.

Mohammed keerde zich tegen de evangelisten. Jezus zou zelfs helemaal niet veroordeeld of gekruisigd zijn. In navolging van Mohammed roepen mohammedanen dat het Nieuwe Testament niet gods woord is en dat er veel tegenstellingen in de evangeliën zitten die deze geschriften onbetrouwbaar maken.

Gods woord is het NT natuurlijk niet. Het is geschreven door vier mensen en ja er zijn tegenstellingen. Maar dat maakt het paradoxaal genoeg geloofwaardiger. De 4 evangelisten zijn immers niet bij elkaar gaan zitten on een verhaal te bedenken of de plooien glad te strijken. Ze baseren zich op ooggetuigen uit de eerste of tweede hand. Dat maakt het geloofwaardig: het verhaal ging rond. 

In de oorspronkelijke korans zaten ook veel tegenstellingen. De 5 metgezellen schreven ieder hun versie. Die zijn door de derde kalief op één na verbrand. Het zal wel gewemeld hebben van tegenstellingen. En zo kunnen moslims beweren dat de (overgebleven) Koran het enige woord is van Allah. Dat is leuk bedacht maar dus aantoonbaar niet waar.