woensdag 18 januari 2023

Is de koran het letterlijke woord van Allah?

 Allah heeft de koran niet zelf geschreven. Dat is door mensen uit Mohammeds omgeving gebeurd. Mohammed heeft de koran ook niet te boek gesteld omdat hij analfabeet was. De verzen van de koran zijn door de metgezellen in het dialect van de koerasj onthouden en soms opgeschreven. Dan verloopt de geschiedenis rommelig.

Na de dood van Mohammed bleek dat de moslims in Irak en SyriĆ« het oneens waren over de juiste versie van de Koran. Om dit probleem op te lossen stelde de kalief Utman voor opnieuw terug te gaan naar de metgezellen en gaf ze opdracht de Koran of hun onderdelen van de Koran zo nauwkeurig mogelijk op te schrijven. Deze versies van de koran werden bij de kalief samengebracht. 20 jaar na de dood van Mohammed. 

Dat is het goede nieuws. Nu het slechte nieuws: kalief Utman verbrandde deze versies behalve die van Zaid. De omstreden versie van Zaid werd definitief in gebruik genomen. Om onenigheid de kop in te drukken.  De andere versies verdwenen in de geschiedenis. 

Moslims die nu roepen dat de bijbel verschillende versies kende, behoren te zwijgen. Hetzelfde is gebeurd met de koran. Er is geen wonder van de ene Koran die aan de moslims is gegeven. Dat wonder bestaat alleen omdat de andere versies zijn verbrand. Utman was de eerste die korans verbrandde.