vrijdag 7 april 2023

Goede vrijdag: is Jezus gekruisigd

 Mohammed beweerde dat zijn Allah Jezus had verheven in de hemel en dat er van een kruisiging door de Romeinen geen sprake was. 

Je hoeft niet gelovig te zijn om tot conclusie te komen dat Jezus gekruisigd is. Als historicus lijkt me dat minstens vier geschreven bronnen genoeg zijn om aan te nemen dat er sprake was van kruisiging. Dat was ook een normale straf van Romeinen voor mensen die bijvoorbeeld onrust veroorzaakten. 

Christenen herdenken op Goede Vrijdag de kruisiging. Mogelijk op aandringen van de sanhedrin nam stadhouder Pontius Pilatus het besluit tot kruisiging. Ook de Joodse marionetten koning Herodes speelde een rol. Het verhaal zelf is ook overtuigend in zijn complexiteit. 

Problematisch is dat christenen de schuld op de Joden schoven. De Joden hebben daar verschrikkelijk onder geleden. De Joden hebben ook geleden door de agressie van Mohammed vooral in Yaatrib dat later Medina werd genoemd. Zo werden 800 Joodse mannen onthoofd en hun vrouwen en kinderen tot slaaf gemaakt. Mohammed stond erbij en keek ernaar.