zondag 11 juni 2023

Hijab niet verplicht

 Althans niet specifiek in de koran. Vrouwen moeten wel hun schoonheid bedekken. De hijab is wel verplicht als de echtgenoot het van zijn vrouw eist. Hij is de baas. 

De hijab is in de meeste moslimculturen wel een sociale plicht. Lale Gül beschrijft in haar boek ik ga leven hoe moeilijk het is de hijab buitenshuis af te doen. Moslima’s moeten kost wat kost hun eer beschermen en als maagd trouwen.

Het motief voor de sociale hijabplicht lijkt te zijn dat mannen hun driften niet kunnen beheersen als zij huid of haar zien. Niet de man moet dan zijn driften beperken, de vrouw moet niet uitdagen. De drift van de man is in de islam een vast, onveranderlijk gegeven. Als hij over de schreef gaat wordt hem dat dus ook vergeven. 

Is de hijab discriminatie van de vrouw? Mensen achterstellen op basis van persoonlijke kenmerken die niet relevant zijn voor een gegeven situatie is discriminatie. Dat is hier het geval omdat vrouwen zonder hoofddoek etc niet voortdurend besprongen worden door hitsige mannen. Het zou dus beter zijn islamitische jongen beter op te voeden. En zich fatsoenlijk te gedragen, want daar scheelt het nog wel eens aan. Driekwart van de verkrachters is allochtoon. Zij hebben moeite te zien dat vrouwen evenwaardig zijn aan de man.