maandag 31 juli 2023

De eerste koranverbranding

 Die was niet in Scandinavië maar in Mekka. Niet door een tegenstander maar door een kalief genaamd Uthman. De opvolger van Mohammed. 

Tijdens de vele veldslagen, kwamen moslimstrijders tot de ontdekking dat in wat nu Irak en Syrië zijn andere gebeden gezegd werden. Andere verzen gereciteerd werden. Kortom al direct na de dood van Mohammed bleken er verschillende korans in omloop te zijn. 

Uthman gaf zijn twee schoonzoons de opdracht tot één koran te komen. Die Koran kwam er, en vervolgens werden alle bestaande teksten en bronnen verbrand. De metgezellen van Mohammed hadden veel verzen op bladeren en houtjes etc geschreven. Het ging allemaal de kachel in. En zo kunnen we geen brononderzoek meer doen. 

Maar ook de Uthman koran is er niet meer, op twee vellen na in Birmingham. De oudste volledige koran ligt in Samarkand maar is niet in het Arabisch geschreven. In Kuffic. We moeten erop vertrouwen dat die koran een afschrift is van de Uthman koran. En juist vertaald is. Maar dat weten we dus niet.