zaterdag 3 augustus 2024

Dillema wel Khelif niet

 Zelfs de discussie over twee intersekse sporters is een gevecht om een Nederlandse medaille. Foekje Dillema is een vrouw, onze Foekje; Imane Khelif is een man. 

Toen ze beiden op de wereld kwamen zei de vroedvrouw: het is een meisje. Geslaagd voor de eerste geslachtstest. Ze groeiden op als meisje, gingen sporten bij de vrouwen. 

Niet zij, maar de omgeving ging twijfelen. Wat doet zij bij de vrouwen? Je ziet toch wel dat dat een man is! 

Beiden hebben dsd. Disorder of sex development. Dat begon al negen maanden voor hun geboorte. Hun eerste cellen gingen verkeerd delen. Chromosomen bleven aan elkaar plakken. Ze kregen uiteindelijk twee soorten cellen de ene xx de ander xy. Naast elkaar. Dat had gevolgen voor hun geslachtsontwikkeling die ontwikkeling bleef als het ware stilstaan. Geen baarmoeder, geen penis, de geslachtsklieren ontwikkelden zich niet. Een vagina, maar geen ingang. Enzovoorts. Misfits, maar uiterlijk een meisje. 

Hoe schokkend is het dan als mensen je ineens een ander geslacht toekennen? Dat ze je ten diepste beledigen. ‘Je bent een vent’ roepen ze, maar dat is je volkomen vreemd. Je plast als een meisje. 

Laat deze vrouwen in hun waarde. Laat ze sporten bij de vrouwen!