zondag 11 augustus 2024

Khelif: het scenario

 Het meest waarschijnlijke scenario is dat de bokser Imane Khelif haar testosteron-niveau kunstmatig heeft teruggebracht binnen de vrouwelijke range. Concreter: ze heeft testosteron-blokkers gebruikt om in die range te komen. Als we Caster Semenya als richtinggevend nemen zou het dan gaan om minder dan 5 nanomol testosteron per liter bloed. 

George Carzola is biomedisch hoogleraar in Bordeaux en hij heeft de manager van Khelif  begeleid na Khelif‘s schorsing door de boksfederatie. Carzola heeft de assistentie ingeroepen van een endocrinoloog in Parijs. Carzola vertelde na het onderzoek: “er is een probleem met haar hormonen en chromosomen, maar ze is een vrouw”. Bron magazine Le Point. 

Vertaald: ze heeft zowel XX als XY chromosomen met verhoogd testosteron, maar is uiterlijk een vrouw (mijn vertaling)

Vervolgens is in Algerije haar testosteron-niveau omlaag gebracht om weer toegang te krijgen tot internationale wedstrijden. Die optie had Semenya ook, maar zij weigerde mee te werken. 

Nu heb je weinig controle op de behandeling in Algerije, maar het is het beste scenario. En met de kans op controles op haar bloedwaarde na een internationale wedstrijd, lijkt het me zeer waarschijnlijk dat ze haar waardes heeft aangepast. De T-waarde kun je objectief vaststellen en controleren.

Dan zou ze dus terecht (volgens de regels) toegang hebben gekregen tot de Olympische Spelen. Ik neem aan gezien de stelligheid van het IOC dat deze organisatie haar biologisch paspoort heeft ingezien. Daar zijn dit soort waardes in opgenomen. Het IOC wist wat er speelde, maar kon dit gezien medisch geheim niet publiceren. 

Wat een man of vrouw is, kun je wetenschappelijk niet definiëren. Er zijn veel pogingen gedaan maar altijd gestrand. Je kunt wel chromosomen (genotype) de hormonen en het uiterlijk beschrijven (het fenotype). 

Het genotype van Khelif is een mozaïek van cellen met geslachtschromosomen XX en cellen XY. Deze cellen zijn als het ware als een mozaïek verdeeld over haar lichaam. Deze combinatie leidt tot een atypische geslachtsontwikkeling (disorder of sexual development: DSD) 

Haar uiterlijk is vrouwelijk en haar testosteronwaarde wordt  kunstmatig verlaagd zolang ze als bokser blijft sporten. Haar natuurlijke waardes liggen tussen de vrouwelijke en mannelijke gemiddelden.