maandag 24 september 2012

Sportgeschiedenis: Merkle's Boner 1908

 Fred Merkle was 19 jaar oud toen hij een kostbare blunder beging die nu nog bekend staat als Merkle's Boner. Merkle speelde voor de New York Giants tegen Chicago. In de laatste inning stond Merkle op het eerste honk, op drie stond McCormick. De laatst hoefde alleen nog binnen te komen voor de overwinning. Bridwell sloeg een overduidelijke honkslag.

McCormick rende naar de thuisplaat en de overwinning leek in de pocket. Het enthousiaste publiek stroomde in grote getale het veld op. Merkle die onderweg was naar de tweede honk stopte en liep verheugd terug naar de dug out. Dat was een beetje dom.

Chigaco maakte slim van de gelegenheid en de chaos gebruik en claimde dat ze Merkle hadden uitgegooid voordat McComick over de thuisplaat liep. De bal verdween in feite in de menigte en een van de Chigacospelers liep met een bal naar twee. Volgens de regels kon McCormick niet meer scoren. De scheidsrechter gaf Chigaco gelijk, maar de wedstrijd kon niet meer uitgespeeld worden omdat het veld was ingenomen door het publiek. De wedstrijd eindigde zo onbeslist. De kranten speculeerden na de wedstrijd er nog lustig op los over hoe het gegaan was.


Merkle's bonergame september 1908