zaterdag 12 januari 2013

Toine van Peperstraten over Stella Walsh

Het is slecht gesteld met sportgeschiedenis, zolang mensen als Toine van Peperstraten zich zonder enige kennis van zaken op dit gebied mogen begeven. Kijk naar de aflevering van Bureau Sport:

Op 15.39 zegt Toine van Peperstraten "maar uiteindelijk kon niemand er meer omheen Stella Walsh was een man". Ik spring dan uit mijn vel van kwaadheid. Woest ben ik dat nitwits als Toine van Peperstraten het woord op tv mogen voeren voor een publiek van honderdduizenden mensen en hun aperte onzin mogen uitkramen.

Walsh was een Poolse sprintster die in 32 goud won en in 36 zilver. In de jaren 80 wordt ze bij een overval geraakt door een verdwaalde kogel in een winkelcentrum. Er vindt autopsie plaats en dat rapport ligt tot teleurstelling van haar voormalige echtgenoot de bokser Olsen op tafel. Stella Walsh had volgens de autopsie-arts een genetisch mozaïek van X0 en XY-cellen. Net als Foekje Dillema een onbalans in X en Y, met meer X dan Y-chromosomen. Volgens Gerber die de autopsie had uitgevoerd moest Stella worden beschouwd als een vrouw.

Waar haalt Toine van Peperstraten zijn onzin toch vandaan? Uit populaire blaadjes die leven van goedkope verhalen. Van Peperstraten is een journalist, niet opgeleid om betrouwbare bronnen van de onbetrouwbare te onderscheiden. Niet opgeleid om oorsronkelijke bronnen te raadplegen. En dat terwijl het autopsierapport op het web beschikbaar is.

Om met Toine zelf te spreken: Uiteindelijk kan niemand er meer omheen: Toine van Peperstraten is een seksistische lul!