zondag 23 augustus 2015

Joop.nl

Van Jole is nog bij mij langs geweest om te vragen of Joop als tegenwicht voor GeenStijl een goed idee zou zijn. Ik gaf hem mijn zegen, maar achteraf heeft dat niet geholpen. Joop.nl werkt niet. Het is saai, evident en langdradig. Hoe komt dat?

Joop wil zaken aan de kaak stellen terwijl het tegelijkertijd een onwrikbaar vertrouwen heeft in de goedheid van de mens en de maakbare samenleving. De motieven van mensen zijn bij Joop uiteindelijk altijd zuiver. Als je zorgt voor empathie komt het wel goed met de vrouwen, homo's, moslims, vluchtelingen en andere allochtonen. Dat idee zie je ook terug in de oude PvdA. Ploumen denkt dat als je Afrikaanse jongens een opleiding biedt ze niet meer naar Europa willen. Dat is naïef. Joop is naïef links. Joop is braaf. 
GeenStijll werkt wel. Zij weten bewust of onbewust dat de mens van nature slecht is. Dat de mens zeker niet gaat doen wat jij wilt. Dat de hazen altijd anders lopen. Dus ook de motieven van Geert Wilders zijn voor GeenStijll niet zuiver. 

Joop moet het dan vooral hebben van zijn humorloze columns geschreven door fatsoenlijke mensen die het beste met ons voor hebben. Columns werken goed op papier, maar niet op internet. Daar zijn het bakstenen die niet uitnodigen tot lezen. 

Ten slotte de reacties: die zijn doorgaans negatief over de inhoud van Joop. Je vraagt je af wie Joop dan wel bereikt. 

Bij Joop kan het roer helaas niet meer om. Zonde.