zaterdag 17 december 2016

Foekje Dillema, hoe zat dat ook alweer?

De 200-meterloopster Foekje Dillema is in juli 1950 geschorst. Ze had geweigerd naar een verplicht gestelde geslachtstest te gaan. Na haar dood in 2007 werd duidelijk waarom: Dillema was een interseksatlete, een vrouw met zowel mannelijke als vrouwelijke lichaamskenmerken. Er werd een mannelijk Y-chromosoom aangetoond in haar dna. Doordat er echter een overwicht was van X-chromosomen is ze niet volledig man geworden.

Haar geslachtschromosomen waren niet in balans. Zo'n conditie verstoort de geslachtsontwikkeling. Het laat zich echter niet voorspellen hoe dat verloopt. In andere gevallen uit de atletiekcompetitie is bekend dat er in deze conditie sprake is van testikels die niet volledig ontwikkeld zijn, maar wel aanzienlijke hoeveelheden testosteron afgeven. Geen eierstokken, geen baarmoeder. Bij Dillema zijn deze geslachtsklieren na de schorsing operatief verwijderd. 

Het testosteron maakte haar sterker, gespierder. Mogelijk had ze daar voordelen bij op de atletiekbaan. 
Haar favoriete afstand was de 200 meter. Door de bocht die in deze afstand zit is er meer kracht nodig dan op een rechte 100 meter.