Fake news is al oud
Fake news is geen uitvinding van deze eeuw. Het bestaat natuurlijk al langer.
Het bekendste voorbeeld van fake news uit de sport is dat van de hoogspringer Dora Ratjen. De man die bij de vrouwen meedeed aan de Spelen van 1936, maar drie later werd ontmaskerd. Time Magazine maakte er fake nieuws van dat zelfs in 2008 nog serieus is verfilmd in de film Olympia 36. Het verhaal was een complottheorie die we wel vaker zien bij geslachtskeuringen in de sport. Ook rond Foekje Dillema ontstond zo'n theorie.
Dora Ratjen was in het olympisch team gekomen omdat de Joodse Gretel Bergmann door de Nazi's aan de kant was gezet. Time Magazine bedacht het volgende complot: de Nazi's hadden een man verplicht om als vrouw te gaan leven, om zo de gouden medaille te winnen bij het hoogspringen. In een fake interview erkende Herman Ratjen dat hij drie jaar als vrouw had geleefd en dat dat bijzonder saai was. Dora werd overigens vierde. Het interview was door de verslaggever verzonnen.
Dora was bij zijn geboorte echter aangezien voor een meisje en als zodanig opgevoed. Hij leed aan Hypospadie, een conditie waarbij de plasbuis in zijn geval niet in de penis zit. Hij plaste dus als een meisje. Pas in 1939 stelde een arts deze conditie vast en constateerde dat Dora verder volledig man was. Dora werd direct geschorst door de Nazi-sportführer. Dora werd Heinrich (niet Herman) en leefde een teruggetrokken leven. Hij overleed in 2008.
<< Homepage