dinsdag 4 juli 2017

Hyperandrogene atletes presteren iets beter

Volgens een onderzoek van de internationale atletiek federaties presteren vrouwen met een hogere testosteronwaarde in het bloed beter dan andere vrouwen in bepaalde atletiekdisciplines. Het zou gaan om 1,8% tot 4,5% verbetering. Het betreft het vrij beschikbare testosteron, dat ongeveer 2% uitmaakt van het algemene T-waarde. Volgens kenners is dat niveau van vrij testosteron lastig meetbaar. Het gaat om picogrammen. Miljoenste van een miljoenste gram. Het is dan ook gemier op de vierkant millimeter. Eigenlijk niet te meten dus zijn er schattingmodellen voor. Drijfzand denk ik. 

Wetenschappelijk zou de verbetering op de baan echter significant zijn. Bij mannen maakt het testosteronniveau niet uit, het heeft bij hen geen invloed op de prestaties behalve bij de sprint. 

De IAAF moet het hoge gerechtshof van de sport nu overtuigen dat dit onderzoek rechtvaardigt dat hyperandrogene atleten een behandeling moeten ondergaan voordat ze aan de start komen. 
Eind juli is de deadline. Ik denk dat eerst endocrinologen het onderzoek inhoudelijk moeten beoordelen. Het is de vraag of de rechter het onderzoek dan inhoudelijk ondersteunt maar ook of het moreel juist is om atleten een behandeling te geven die niet zonder medische risico's is. 

Daar komt bij dat allerlei fysieke factoren de prestaties verbeteren. Grote handen, lange armen, lichaamslengte noem maar op. Een level playingfield is een illusie. 

Wordt vervolgd.