maandag 10 juli 2017

Is Bobbie en reu of een teef? Seksualiteit bij dieren

Ik had lang geleden een vriendin die altijd de draak stak met persoonlijk voornaamwoorden van een hond. "Ze eet uit zijn bak," zei ze dan. Vroeger zeiden we altijd 'hij' bij een hond, of het nu een mannetje of een vrouwtje was. Zou dat misschien de verklaring zijn voor het geslacht van Kuifjes Bobbie?

Bobbie heet in het origineel Milou. Vernoemd naar een jeugdliefde van de schrijver: Marie-Louise Cutsem. Over haar geslacht hoeven we niet te twijfelen! Maar is Milou dus een vrouwtje? In de strips wordt Milou altijd aangeduid als 'il' dus 'hij'. Maar dat zegt nog niks dus. Je zou zeggen dat Milou een vrouwtje is omdat ze een vrouwtjesnaam heeft. Maar in het Nederlands heet Milou dus Bobbie, wat een uitgesproken jongensnaam is. 

Op het web is vrijwel iedereen het erover eens. Bobbie of Milou is een reu. Een witte fox terrier, hoewel die in werkelijkheid uiterst zeldzaam zijn. Meestal is er een bruin vlekje ergens. Maar een reu dus. Hij gedraagt zich ook vrij mannelijk. Maar ook dat zegt nog niet alles.

Misschien is het beste antwoord op de vraag of het een mannetje of een vrouwtje is: Bobbie heeft hetzelfde geslacht als Kuifje. Seksloos dus!