dinsdag 1 augustus 2017

Alle records van vóór 2005 schrappen?

De Europese afdeling van de internationale atletiekfederaties heeft in mei 2017 voorgesteld alle wereldrecords bereikt voor 2005 ongeldig te verklaren. Vanaf dat jaar worden immers urine- en bloedmonsters bewaard. Daarmee kun je je onschuld aantonen. Het zal nog heel wat voeten in de aarde hebben voordat dat gebeurt. Maar een punt hebben ze wel.

Veel records zijn ongeloofwaardig. Kijk bijvoorbeeld naar de damesrecords op de 400 en 800 meter. Zelfs Caster Semenya komt nog niet voor in de top tien. En we weten dat zij hyperandrogeen is, een hoge natuurlijke testosteronwaarde heeft. Semenya heeft zich echter altijd aan de regels gehouden. 

Dat geldt vast niet voor veel recordhouders uit de vorige eeuw. Moreel kan het wellicht juist zijn om records ongeldig te verklaren, maar juridisch niet. Er is immers alleen een sterk vermoeden van doping maar geen hard bewijs. Dus zullen atleten hun zaak bij het hoogste tribunaal voor de sport aanhangig maken. En winnen, denk ik. 

Misschien is het handiger om een scheidslijn aan te brengen. Records voor 2005 en records na 2005. Het is ook goed om huidige atleten een kans te geven een wereldrecord te lopen of te springen. Nu kun je acht jaar aan de top staan, maar je wordt later vergeten, want je hebt nooit een record gelopen. Dat record is namelijk al in 1985 gehaald en staat al meer dan 30 jaar. Dat is sneu. 

Marita Koch sinds 1985 record op de 400 meter