Is een hoge testosteronwaarde oneerlijke competitie?
Volgens de Internationale Atletiek Federaties biedt een high-T oneerlijk voordeel bij het hamerslingeren, het polsstokhoogspringen, de 800 meter en de 400 meter sprint en horden. De IAAF heeft onderzoek laten uitvoeren op de beschikbare bloedmonsters. Bij mannen biedt een hoge testosteronwaarde testosteron nooit voordeel, bij de vrouwen dus op een beperkt aantal onderdelen. Met dit onderzoek hoopt de IAAF het hoge gerechtshof voor de sport te overtuigen dat de testosteronbepaling gerechtvaardigd is.
Deze bepaling houdt in dat hyperandrogene vrouwen hun testoteronwaarde omlaag moeten brengen, hetzij door chirurgie hetzij met testosteronblokkers. Deze maatregel heeft enkele jaren gegolden nadat decennia lang het dna van de atlete is onderzocht. Door de testosteronregel konden de betrokken vrouwen weer terugkomen in de competitie.
Los van de vraag of het wel of niet fair play is, moet je je afvragen of je van gezonde vrouwen kunt eisen dat zij deze soms ingrijpende maatregel moeten ondergaan. De behandeling is niet zonder bijwerkingen, de hormoonhuishouding raakt soms zo verstoord dat ernstige depressies op de loer liggen. Deze behandeling kan niet de bedoeling van de geneeskunde zijn. Vrouwen kunnen weigeren, maar dat is relatief. Veel hyperandrogene atletes komen uit ontwikkelingslanden. Soms is de gehele familie afhankelijk van de atlete.
Dan het onderzoek van de IAAF. Kan de onderzoeker verklaren waarom een kogelslingeraar voordeel heeft van testosteron en een discuswerpster niet. Dat is toch merkwaardig. Werkt testosteron echt zo specifiek? Waarom zijn het juist deze vijf onderdelen?
De federatie heeft gekeken naar het vrij beschikbare testosteron. Dat is het testosteron dat niet aan bepaalde enzymen is gebonden. Testoteron heeft immers veel meer functies dan spieropbouw. Het zorgt voor de geslachtsontwikkeling, de geslachtsdrift, de ontwikkeling van de hersens, botsterkte en spieropbouw. Het vrij beschikbare testosteron is inderdaad de materie waarover dit gaat. Maar vrij beschikbaar testoteron wordt gemeten in picogrammen een miljoenste van een miljoenste gram. Eigenlijk helemaal niet betrouwbaar meetbaar. Om nu daarop je conclusies te baseren is wel erg dubieus.
Ik ben er zeker van dat het gerechtshof van de sport niet onder de indruk zal zijn en dat de testosteronregel van tafel gaat. Je kunt toch kwalijk eisen dat vrouwen alleen voor bepaalde onderdelen een kuur moeten volgen. Dan denk ik toch echt dat ze voor een andercatletiekonderdeel gaan kiezen. Rest ook nog de vraag wat de rol van testosteron bij andere sporten is. Heeft een zwemster er voordeel van of een skister?
De zaak tegen de IAAF is aangespannen door de Indiase sprintster Dutee Chand. Haar zaak heeft ze in elk geval gewonnen. De IAAF kan immers niet aantonen dat een hoog testosteronniveau haar voordeel biedt op de sprintafstanden. De rechter zal har dus in het gelijk stellen!
<< Homepage