donderdag 10 augustus 2017

Semenya onbeschoft behandeld

Twee keer is een geslachtstest stiekem uitgevoerd on det mom van dopingcontrole. Zowel de IAAF als de Zuid-Afrikaanse bond hebben Semenya in 2010 bedrogen. Er kwam een rel van en nieuwe regels. Het sleutelwoord chromosoom werd hormoon. Je mag niet boven een met de natte vinger vastgestelde afkapwaarde komen. Het hoge gerechtshof van de sport was niet onder de indruk.

De IAAF probeert nu met een uiterst magere studie haar gelijk te halen. Het gaat over vrij testoteron gemeten in picogrammen. Dat kun je helemaal niet meten maar alleen schatten volgens tabellen. Een miljoenste van een miljoenste gram. Dat is een picogram.

En dan blijkt bij enkele sporten een minimaal voordeel te zijn als je een hoge testoteronwaarde hebt. Wel voordeel bij hamerslingeren, maar niet bij kogelstoten bijvoorbeeld dat is onverklaarbaar idioot. Wel de 800 maar niet de 1500. Raar. En dan is in de studie ook geen rekening gehouden met longcapaciteit of zuurstofopname. Een rammelend onderzoek. Ik weet zeker dat de testoteronregel eind september van tafel gaat.