maandag 7 augustus 2017

Dutee Chand en Caster Semenya op de WK in Londen

Beide vrouwen zijn hyperandrogeen en op de WK in Londen. Met wisselend succes. De 100 meterloopster Chand eindigde ver weg op een plek ergens in de dertig. Semenya gaat zeker winnen.

In 2015 heeft het CAS de testoteronregel voor twee jaar opzij gezet. Die regel bepaalt dat vrouwen met een hoge teoteronwaarde eerst die waarde omlaag moeten brengen voordat ze mee mogen doen. Het hoogste tribunaal voor de sport vond dat de atletiek federaties met hard bewijs moesten komen dat testosteron significant voordeel biedt. De federaties kwamen in juni op de proppen met een weinig overtuigend onderzoek.Testosteron biedt voordeel, maar slechts op enkele atletiekonderdelen zoals de 400 en de 800 meter. En dat voordeel is statistisch nog maar net aan significant en houdt geen rekening met ander factoren zoals longcapaciteit bijvoorbeeld. 

Eind september komt het gerechtshof met haar eindoordeel. Ik vermoed dat de testosteronregel ongeldig wordt verklaard. Vrouwen mogen dan meedoen als ze als meisje na hun geboorte zijn aangegeven en hun hele leven als meisje en vrouw hebben geleefd. We gaan daar mee leren leven. Zoals we ook moeten leven met andere fysieke voordelen die sporters nou eenmaal hebben. Sport selecteert op de beste genen. Sport is per definitie unfair. Live with it. 


Dutee Chand is hyperandrogeen