maandag 18 december 2017

Is scheiden normaal?

Scheiden is normaal, omdat het veel voorkomt, maar niet omdat het moreel juist is. Als je aan kinderen begint moet je het ook afmaken. Tenzij, je partner je slaat, alcoholist is. Is er geen ruzie? Dan maak je de verantwoordelijke taak die je samen hebt opgenomen af. Klaar.

Meestal is er maar één persoon in de relatie, die erop vooruit gaat bij een scheiding. De rest hobbelt er achteraan. Goed blijven communiceren over je kinderen na de scheiding zeggen de specialisten, maar hoe kun je nog communiceren als één van de partners zich misdragen heeft tijdens de relatie? Dat lukt niet meer. Ik kan me goed voorstellen dat je niet meer kunt communiceren. Als een bedrogen partner daar geen zin meer in heeft, is dat nooit zijn of haar schuld. De partner die vertrekt behoort al dit soort overwegingen mee te nemen als zij of hij vertrekt. Dus ook dat de ex mogelijk geen zin meer heeft in communicatie.

Maar daar leiden de kinderen onder, hoor ik je denken. Maar dat geldt des te meer voor de scheiding zelf. De scheiding is het probleem, niet de communicatie daarna. En als je echt niet meer verder kunt in een relatie, dan rond je eerst je huwelijk af voordat je je in nieuwe avonturen stort.