zondag 27 januari 2019

Sgt. Pepper’s Loneley Buttons Band




De Benno Kunst Tempel


zaterdag 26 januari 2019

Genezen van zijn heteroseksualiteit




donderdag 24 januari 2019

En dan nu een kopje erectiethee



woensdag 23 januari 2019

Vilmos Huszàr, mijn collectie




dinsdag 22 januari 2019

Brexit is xenofobie

Trek de stekker uit Brexit

Brexit is vreemdelingenhaat. Het is slecht voor het VK, het is slecht voor de buitenlanders die er wonen. Maar dit keer is het geen racisme, Britten keren zich tegen alle niet-Britten. brexit gaat namelijk louter en alleen over grenscontrole. 


Er zijn veel incidenten nu. Engeland gaat lijken op Duitsland in de jaren 30. Er is nu nog de optie om er mee te stoppen. Engeland dreigt immers een lelijk land te worden. Een land vol haat dat afdrijft naar de afgrond.

maandag 21 januari 2019

Natuurijs? Landijs bedoel je

Vanavond de 'eerste marathon op natuurijs'. Het is natuurlijk geen natuurijs. Het is een opgespoten landijsbaan.



woensdag 16 januari 2019

Bruynzeelspeldjes in primaire kleuren

Het ontwerp is van Vilmos Huszar de overbuurman van Cornelis Bruynzeel. Huszar ontwierp naast de befaamde jongenskamer in de villa van Bruynzeel ook het logo van Bruynzeel. Ik heb de speldjes met het logo in de primaire kleuren bemachtigd.




maandag 14 januari 2019

Vluchten in een notendop


donderdag 10 januari 2019

Christenen en de Griekse mythen

Het is een raar verschijnsel dat christenen genieten van de Griekse mythen: Zeus, Icarus, Leda en de Zwaan. Mooie, leerzame verhalen. Tegelijkertijd nemen ze de Joodse mythen bloedserieus, Adam en Eva, de zondvloed, enzovoorts. Al deze verhalen, Grieks en Joods vallen echter in dezelfde categorie. Feitelijk onjuist, maar ze bevatten wel ‘waarheden’ die je leven betekenis geven.

De vraag is wel waarom christenen de Joodse mythen als feit beschouwen en de Griekse mythen als literatuur. Ergens onderweg naar de moderne tijd is er iets misgegaan. Als je op een katholiek gymnasium zit leer je al deze mythen kennen, de ene soort echter als feit, de andere als fictie.


woensdag 9 januari 2019

Yuri en de wietplantjes

Wat is dat mevrouw van Gelder?
Heeft u plantjes in de kelder?
Groene plantjes in de kelder van’t perceel
Als het nou viooltjes waren
Of een bak sigarenblaren
Maar ‘t is hennep en zo veel.


maandag 7 januari 2019

Dominee Maarten Klaassen thuis



De steniging in de Nashville Verklaring

Dachten deze predikanten nou echt dat ze zonder zonde waren? Dat ze de eerste steen mochten werpen tegen de lhtbi gemeenschap? Want dat is wat ze deden. Stenigen. Ook in die zin was het een oliedomme actie. De kerk van Jezus omarmt mensen, maar beschuldigt ze niet.

zondag 6 januari 2019

Nashvilleverklaring: Adam en Eva

Ongeveer 100 protestante voorgangers hebben de Nashville verklaring ondertekend. In die verklaring wordt homoseksuele liefde afgewezen. Wat mij nou zo verbaasd is dat deze mannenbroeders werkelijk geloven in Adam en Eva als de door God geschapen eerste mensen.

Het is namelijk evident dat dit scheppingsverhaal literair bedoeld is. Het is een mooi verhaal, totdat je het serieus neemt. Dan is het een naïef geloof. Dan snap je de bedoeling niet en zie je de schoonheid niet. Het is treurig dat veel protestantse kerken geleid worden door kleine denkers. Het is de mythe die schoonheid verleent aan het goddelijke, niet de waarheid.


But is it art?

Gemaakt door A, van Gorcom in 1944 -45. Het lijkt mid modern design. Maar wie is A. Van Gorcom? En waarom heeft hij dit gemaakt? Geen idee.

Het is zonder meer prachtig werk. Er zit een klein beetje beweging is als je de hendel beweegt. Secuur gemaakt met een figuurzaag. Maar Van Gorcom is de grote onbekende.

Ik heb het werk gekocht omdat ik er direct van gecharmeerd was. Het past in de mid modern kunstbeweging.



zaterdag 5 januari 2019

Hebbeding Kay Bojesen

Aanvankelijk heeft Bojesen mooie dingen gemaakt, zoals deze kiepwagen. Later werd Bojesen een commercieel bedrijf met massaproductie. Vreselijke apen en vogels. Maar dit is eeen hebbeding.



donderdag 3 januari 2019

Een zwarte voetballler in de jaren 30?

Ik kreeg deze foto van een bevriend antiquair. Tot mijn stomme verbazing zag ik een kleine, zwarte voetballer in het midden vooraan op zijn hurken. Ik heb uniformkenners geraadpleegd die mij verzekerden dat de legeruniformen Nederlands zijn en niet meer na mei 1940 zijn gedragen. Het zijn dus op zijn laatst de jaren 30 van de vorige eeuw. Wie is deze jongen? Waar komt hij vandaan?



woensdag 2 januari 2019

Crematietoerisme

Duitsers en Belgen laten Nederlandse reders hun as verstrooien op de Noordzee. Het is in Duitsland en België verboden, Dat heet crematietoerisme. Deze week spoelden er enkele overboordgeslagen urnen aan op de Nederlandse stranden.