vrijdag 30 augustus 2019

Ad van Liempt aangeschoten wild

Van Liempt kreeg luid applaus bij zijn promotie, dat hadden de sukkels zoals ik wel verdiend. We hadden in Trouw geschreven dat Adolf van Liempt heel vaak kennis van anderen steelt. Hij pronkt met andermans veren. “Hoge bomen vangen veel wind” zei de promotor. Inmiddels is deze hoge boom al bijna omgevallen. De promotor heeft zitten slapen, hoewel hij wist dat Van Liempt inmiddels  omstreden is..

Het applaus zal verstommen. De ethische commissie van de RUG heeft de plagiaatbeschuldigingen gegrond verklaard en zal dus onderzoek doen. En dat is nogal wat. Van Liempt is nu echt geraakt. Het zal wat de uitkomst ook is altijd aan hem kleven. Zeker ook met zo’n voorgeschiedenis. Bovendien schrijft emeritus prof Rudolf Dekker een boek over plagiaat en de tweede wereldoorlog waarin Van Liempt ook weer als hoofdschuldige zal optreden.

Van Liempt is een boef die lang zijn gang kon gaan omdat hij vereerd werd in eigen kring. Dat is de slangenkuil van Hilversum. Een bende die ongecontroleerd te werk kan gaan. Inclusief NPO en de VPRO. Dit werpt een schaduw over programma’s als Andere Tijden en Andere Tijden Sport. Ik weet dat er een zooitje historici zit zonder moraal.