donderdag 9 september 2021

Jan Zijlstra kwakzalver is dood

Ik had nog nooit van hem gehoord terwijl hij hier om de hoek in Warmond praktijk hield. Jan Zijlstra gebedsgenezer is dood gegaan aan corona. Of hij gevaccineerd was weten we niet. 

Slecht volk: mensen die misbruik maken van de hoop op genezing. Jezus geneest niet. De wonderen die hij verrichtte zijn bedacht om de armen van geest over te halen. Al in de tweede eeuw waren er evangelieen waar de genezingen uit verwijderd waren. Wat dan overblijft is een moreel leraar. Een Joodse man die liet zien hoe je in bepaalde situaties sommige wetten boven andere moet stellen. Omdat ze op dat moment even belangrijker zijn. De kern van moreel denken. De priester en de leviet maakten de foute beslissing, de Samaritaan was barmhartig. De priester en de leviet lieten de gewonde man liggen omdat ze geen bloed mochten aanraken. Volgens Jezus hadden ze een ander gebod voor moeten laten gaan: naastenliefde. 

Jan Zijlstra raakte besmet en ging dood. Ongetwijfeld vertrouwde hij op Jezus. Het zou nou zo aardig zijn als Zijlstra op zijn sterfbed besefte dat hij het fout had. Dat hij in heel zijn verrotte leven mensen heeft blij gemaakt met een dode mus.