maandag 1 augustus 2022

Hitler horloge fake of echt?

 In Reportes Online probeert Bart FM Droog aan te tonen dat het geveilde ‘hitlerhorloge’ fake is. Zijn argumentatie is echter even zwak als de argumenten die de veiling gebruikt. 

‘Hitler droeg nooit een horloge’ is het belangrijkste argument. Ik zou zeggen dat niet elk cadeau ook in de smaak valt. Dat Hitler geen horloge droeg zou best wel eens doordacht kunnen zijn. Bijvoorbeeld het afwijzen van het tonen van persoonlijke pracht en praal. Hij was man van het volk. Hoe kun je joden verwijten dat ze inhalig zijn terwijl je zelf goud draagt. 

Het uurwerk blijkt inderdaad in 1933 gemaakt in Zwitserland. Oei! De Duitse Firma Huber heeft het horloge vervolgens geassembleerd uit diverse onderdelen. Droog zegt dan dat de Zwitserse firma in hun archief de Duitse samensteller Huber niet tegenkomt. Als het om een eenmalige transactie van een uurwerkje zonder kast gaat. is dat heus niet zo vreemd. Bovendien kan het uurwerk door de gulle gevers zijn besteld. 

Tenslotte zegt Droog dat het personeel van Hitlers vakantieverblijf - waar het horloge zou zijn gevonden - alles wat los en vast zat op de vlucht heeft meegenomen. Dat is natuurlijk ook geen sterk argument. in de gauwigheid zullen ook veel artikelen zijn achtergebleven. 

Een Franse officier heeft het horloge volgens de veiling wel meegenomen. Het is bekend dat er wel degelijk artikelen uit het persoonlijk bezit van Hitler door de geallieerden op de Berghof zijn buitgemaakt. 

Droog komt met niet al te sterke argumenten en zonder bewijs tot de vaste conclusie dat het horloge fake is. 

Fake wil dan zeggen dat een hedendaagse oplichter wel heel secuur te werk is gegaan met onderdelen die precies uit de tijd stammen waarin het horloge aan Hitler zou zijn geschonken. Het kan. Maar ik zou er geen gif op innemen.