vrijdag 4 november 2022

Samen voor Nederland

 Samen voor Nederland is een beweging die demonstraties organiseert. Ik ben eens op hun site gaan kijken. Hun sleutelwoord is verbinden, en ik dacht dat dat modewoord allang passé was. Wat verbinden ze en waarom laten ze dat niet over aan de GGD?

Ze verbinden een samenraapsel van verzet. Coronamaatregelen, stikstofbeleid, etc. Het sleutelwoord is gewoon ‘verzet’. Ze verbinden standpunten die niets met elkaar gemeen hebben. De verbindende factor is verzet tegen kabinet Rutte. Met eenheid, verbinding, liefde, vrede heeft het allemaal niets te maken. Het is een organisatie die eerder tegen is dan voor, ook al prediken ze een andere boodschap. 

Politiek zitten dit soort bewegingen altijd aan het eind van het spectrum links en rechts. Die altijd verassend goed bij elkaar passen. Politiek is geen rechte lijn van links naar rechts maar een bijna gesloten cirkel waarbij je makkelijk van extreem links naar extreem rechts kunt overstappen. 

Hoe groot gaat het worden? Zolang je met bizarre wereldvisies komt, zal het altijd een kleine beweging blijven van malloten met ideeën die rijp zijn voor het gekkenhuis.