zondag 25 december 2022

Taliban: hoofddoek of honger

 De Taliban vinden kledingvoorschriften voor vrouwen belangrijker dan het bestrijden van honger. Vrouwen van ngo’s mogen niet meer werken en zij zijn de enigen die Afghaanse vrouwen en meisjes kunnen helpen. 

Kledingvoorschriften lijken vaak het belangrijkste item in de Islam. De regels moeten voorkomen dat vrouwen vreemdgaan en als ze toch vreemdgaan staat ze de zwaarste straf te wachten: steniging (daar had Jezus nou net een einde aan gemaakt).

De islam heeft een schaamte-cultuur. Een vrouw die overspelig is of een dochter die niet als maagd het huwelijk ingaat, is het ergste dat je als moslim kunt overkomen. Dat roept zoveel schaamte op! Dat moet je voorkomen  en kledingvoorschriften zijn het belangrijkste wapen van de man. En de vrouwen zijn er in grote meerderheid mee eens. Het werkt. 

Maar nu? Miljoenen vrouwen en kinderen zijn afhankelijk van ngo hulp. Alleen vrouwen kunnen deze doelgroep benaderen. Dat betekent dat er nu een humanitaire crisis dreigt vanwege kledingvoorschriften. Je zou zeggen dat de islam aan de rand van de afgrond staat. Maar moslims wereldwijd steunen de Taliban. Ook in Nederland. Dat is dus ook hier zorgwekkend. Er is immers iets fundamenteels mis met je moreel besef als kledingvoorschriften belangrijker vindt dan het bestrijden van honger