maandag 12 juni 2023

Beschermt hijab tegen verkrachting?

 De onderliggende gedachte bij het dragen van een hijab is dat je mannen niet mag uitdagen. Mannelijke seksualiteit is volgens moslims sterk en onveranderlijk. Dat roept de vraag op of de hijab en losvallende kleding bescherming biedt.

Dat is lastig te beantwoorden. De overgrote meerderheid van verkrachters is van allochtone afkomst en die blijven bij hun eigen sociale groep weg. Dit wil niet zeggen dat het libido van allochtone jongens groter is. Wat een rol kan spelen is dat allochtone jongens buitenshuis nauwelijks worden afgeremd. Ook het beschermen van de eer speelt bij jongens geen grote rol. 

Dan zou je kunnen kijken naar streng islamitische landen en verkrachtingen. Vinden daar minder verkrachtingen plaats? 

Vrouwelijke gevangenen worden en masse verkracht in Iran en Pakistan. Dan moet je denken aan 80%. 

De bereidheid om aangifte in de samenleving te doen is klein door schaamte. Maar bijvoorbeeld ook omdat gerechtelijke procedures jaren duren.en veroordelingen blijven uit. De bekendste verkrachtingszaak in Pakistan is van de vrouw Bibi. Van de zeven jongens die erbij betrokken waren is er maar één veroordeeld. Tussen 2915 en 2020 zijn er 25000 aangiftes gedaan. 

Binnen het huwelijk? Dr koran verplicht de vrouw om tegemoet te komen aan de seksuele verlangens van de man. Verkrachting binnen het huwelijk bestaat dus formeel niet in de islam. Tenslotte is seksueel misbruik van eigen slavinnen toegestaan. Mohammed maakte daar gretig gebruik van: hij bezat vier slavinnen. En allah kwam hem tegemoet in hoofdstuk 23 vers 5 en 6. Een rolmodel was hij dus niet. 

De vraag beschermt een hijab tegen seksueel geweld is lastig te beantwoorden. Er is vooralsnog geen reden om om aan te nemen dat het preventief werkt.