maandag 7 augustus 2023

En de mens schiep God

 Heeft God de wereld geschapen of de mens God? Als God de mens heeft geschapen en tot hen sprak: waarom is het zo’n vaak immorele warboel geworden? En waarom zijn er dan immorele regels? 

Neem het stenigen van vrouwen. In de torah en in de koran krijgen vrouwen dodelijke straffen bij overspel of het verlies van hun maagdelijkheid vóór het huwelijk. Heeft God dat bedacht? Of de mens? Het laatste is veel waarschijnlijker. 

Onder de sharia kan het zelfs zo gaan dat een meisje dat verkracht is en geen getuigen daarvoor heeft, gedood wordt. De koran wordt in strikte zin toegepast. 

Daar moet bijverteld zijn, dat Jezus een einde maakte aan deze vroeg-joodse straf. Maar Mohammed nam de bijl weer op. Of de steen. Er is dus geen eenheid in wat God de mensen vertelt. 

Moslims zeggen de koran geeft het laatste woord. Christenen zeggen Jezus is de laatste vertegenwoordiger van God op aarde. Dus de koran is overbodig. Wat orthodoxe joden erover zeggen weet ik eigenlijk niet. 

De verlichting heeft een eind gemaakt aan barbaarse godsdienstige regels. Maar ja de verlichting is aan de islam voorbijgegaan. De koran is het laatste woord. Leven onder de sharia je moet er niet aan denken.