woensdag 16 augustus 2023

Lia Thomas transzwemmer

 Voor haar transitie stond ze ruim boven de 500 op de Amerikaanse zwemranglijst. Nu staat ze 5e op de vrouwenranglijst (hoewel ze flink wat seconden op haar record als man moest inleveren). Testosteron remmers doen hun werk maar er is meer aan de hand: lichaamslengte, botdichtheid, zuurstofopname, lichaamsbouw, om de belangrijkste te noemen. Kortom het is oneerlijk. 

Vrouwen die na de puberteit hun transitie doormaakten horen niet thuis in wat de Engelsen zo mooi de elite competition noemen. Nu zul je misschien denken dat meedoen belangrijker is dan winnen. Maar dan moet iedereen het daarover eens zijn. In de topsport is deze slogan leuk voor de subtop, maar niet voor vrouwen die voor de medailles gaan. En die willen een zo eerlijk mogelijke competitie. De transvrouw Lia Thomas hoort daar niet in thuis, omdat ze de competitie vervalst. 

Je krijgt niet alles bij een transitie. Sommige fysieke kenmerken kun je niet veranderen. Daar heb je je sowieso al bij neergelegd en dat heeft consequenties voor sportprestaties. Blijf fan ook weg uit de vrouwencompetitie.