maandag 12 februari 2024

Anouk: feit of mening

 Anouk zegt dat menstruatie je tot vrouw maakt en niet castratie (rijmwoord). Ze presenteert dit als een feit. Anderen zien het als mening. 

De discussie gaat altijd tussen geslacht en gender. Biologie en wat er tussen je oren zit zal ik maar zeggen. Als je niet menstrueert is er iets aan de hand bij biologische meisjes. Het wijst meestal op een onderliggend probleem. Dat wil je oplossen. Als dat kan. 

Tegenstanders zeggen dat je geslacht wordt bepaald door hoe je jezelf beoordeelt. Een visie op jezelf. Dan kun je eventueel transvrouw worden. Of liever vrouw worden. 

 Er zijn heel wat manieren om naar deze kwestie te kijken: genetisch, biologisch, psychologisch, sociaal, endocrinologisch (hormonen). Maar tegelijkertijd kunnen alle deskundigen ook vinden dat een transvrouw een vrouw is. Een gynaecoloog kan zeggen: een transvrouw kan ik niet behandelen in mijn stoel, maar ze is wel een vrouw. Anouk zegt als een gynaecoloog je niet kan onderzoeken of behandelen ben je geen vrouw. 

Elke transvrouw weet dat ze geen eierstokken of baarmoeder heeft. Weet dat ze zoals Anouk zegt niet kan menstrueren. Maar ze plakken vanuit andere domeinen wel het label vrouw op zichzelf. Anouk trekt dat label er weer af. Ik ben bang dat er nooit een einde komt aan deze discussie. Maar om nou zo impulsief in te grijpen als Anouk doet is niet echt heel constructief.