zondag 4 augustus 2024

Androgeen ongevoelig

 Er is nog een tweede optie van een vrouw met een y-chomosoom, maar niet erg waarschijnlijk voor een bokser. Die optie is: ongevoelig voor testosteron. Het is er wel maar het doet niets of weinig. 

Wat is het? Ook deze aandoening begint met een bevruchting met een Y chromosoom. Cel XY moet een jongen worden. Maar de receptor die testosteron in de cel moet toelaten is kapot. De sleutel om de cel te openen is er, maar het slot is kapot. Testosteron komt niet binnen. 

De ontwikkeling tot man kan dan niet plaatsvinden. Je blijft zoals je was als foetus lijkend op een meisje: vagina, clitoris later borsten. Maar toch testikels en geen eierstokken. De testikels dalen niet in. Ze geven testosteron af, maar het lichaam kan er niks mee. Genetisch ben je een man, uiterlijk een vrouw. Je komt niet door de geslachtstest. 

Je kunt geheel of deels ongevoelig zijn voor testosteron. Deze conditie ligt niet zo voor de hand bij een bokser die kracht moet halen uit zijn spieren. Je ziet het eerder bij een zwemmer of atlete. Je bent wat langer, hebt langere ledematen. 

Wat merk je ervan? Je maakt geen puberteit door. Je wordt niet ongesteld. Je bent onvruchtbaar. 

Deze vrouwen mogen sowieso meedoen met de Olympische Spelen. De geslachtstest laat weliswaar zien dat je genetisch man bent XY, maar je hebt geen oneerlijk voordeel van testosteron. Je mag door bij de vrouwen.