dinsdag 20 augustus 2024

Klophengsten en binnenberen

 Foute celdelingen en hormoongevoeligheden komen niet alleen bij topsporters voor maar ook bij andere zoogdieren. Bij klophengsten en binnenberen (varkens) zitten de testikels ook inwendig. Je denkt dat je een merrie hebt, maar ze gaat tekeer als een hengst. Dan heb je mogelijk een klophengst. 

Of je koe brengt een tweeling stier en koekalf ter wereld, dan heeft het koekalf zoveel testosteron gekregen van haar broertje dat ze onvolledige kenmerken van beide geslachten heeft. In Engeland een Free Martin genoemd.

Maar dan geiten. Dat is een apart verhaal. In de decennia na de oorlog, leek het boeren een goed idee om geiten zonder hoorns bij elkaar te houden. Veiligheid. Totdat het ging opvallen dat maar liefst 30% van de nakomelingen ‘kwee’ was. Dat is uiterlijk een vrouwtje met mannelijke geslachtskenmerken. Die konden direct door naar de slager. Ze zijn onvruchtbaar. Bij geiten met hoorns was de geboorte normaal. Dit is de ‘hoornfactor’ gaan heten. Nu moet minstens een van de ouders hoorns hebben. 

Ten slotte de leeuwinnen met hoge testosteronspiegel. Ze lijken net mannetjes, met de gebruikelijke manen en stoer gedrag, maar ze hebben een vagina. Ontstoken eierstokken. Op de foto een leeuw en leeuwin met te veel testosteron. Gebroederlijk naast elkaar. 



Afwijkingen in geslachtsontwikkeling komen in de gehele zoogdierenwereld voor.