vrijdag 16 augustus 2024

Rowling: je toekomst verknallen

 JK Rowling vierde hoogtij als schrijfster van de Harry Potter serie. Ze werd invloedrijk en dan gaat het regelmatig mis. Dan komen er allerlei opinies uit haar pen die soms leuk zijn maar soms grote onzin. Ze doet namelijk weinig onderzoek naar kwesties waar ze een mening over heeft. Dat is niet ongewoon natuurlijk, maar een beetje dom als je zo beroemd bent. 

Haar grootste misser was het ontkennen van nazivervolging van transgenders. Dan kom je al snel in beeld als holocaustontkenner. En komen er op je cv allerlei controversies te staan. Ze is nu ongeveer even beroemd om haar meningen die ze te pas en te onpas geeft. Eigenlijk hobbelt ze gewoon mee met de kleinburgerlijke meute. Hit and run. 

Nu spreekt ze over een man die vrouwen in de boksring in elkaar slaat. Nou ja, als je ergens in elkaar geslagen wilt worden is het wel de boksring. Dan moet je niet gaan janken als je klappen krijgt. Deze zaak gaat uitmonden in schadevergoeding door X aan Imane Khelif. Inmiddels heeft Rowlings’ wapenbroeder Elon Musk zich aangesloten bij Trump. De laatste zegt dat er geen mannen meer mee zullen doen in sport als hij president wordt. Maar een president gaat niet over internationale sportregels. 

Rowling gaat haar mening niet veranderen. Daar zal ze te koppig voor zijn. En zo zal ze de geschiedenis ingaan als de omstreden schrijfster van de Harry Potter serie.