maandag 9 juli 2012

De 100ste gouden medaille

De overwinning van de twee met stuurmannetje tijdens de Spelen van Parijs in 1900 is eindelijk erkend als Olympische overwinning. François Brandt en Roelof Klein waren de roeiers een Frans jongetje van de straat geplukt hun stuur. Er is al lang discussie over de zogenoemde 100ste gouden plak van Sauerbreij. Nu er een overwinning is toegevoegd won niet Sauerbreij maar Ireen Wust de 100ste medaille van Nederland. Soit.

Citaat: Het NOC*NSF heeft zijn standpunt in de medailleoogst nog niet gewijzigd. Volgens Slot blijft het goud van Sauerbreij in de sneeuw van Vancouver de honderdste. Zijn verklaring: 'In 1900 werden nog geen gouden medailles uitgereikt. Daarom scharen we het succes van Brandt en Klein niet onder de gouden medailles.

Foutje van Slot, want in Londen waren de medailles ook niet van goud. Vanwege de oorlog was het goud te duur. Ze waren verguld. Dus meneer Slot moet er weer vier medailles van Fanny Koen aftrekken en wint deze zomer pas de eerste Nederlander de 100ste gouden plak.