dinsdag 12 mei 2015

Roken in Auschwitz

Sigaretten waren evenveel waard als goudstof schrijft Denis Avey, de Britse krijgsgevangene die van plaats ruilde met een Jood. Je kunt het je nu haast niet voorstellen maar sigaretten waren universeel wisselgeld in Auschwitz III. Dat is het kamp waar de fabrieken stonden van IG Farben bijvoorbeeld. De bedoeling was om synthetisch rubber te maken maar dat is daar nooit gelukt.

In het kamp werkten naast Joden ook krijgsgevangenen. Deze groep kreeg gewoon post van thuis. Even een pakje naar Auschwitz sturen! Sigaretten bijvoorbeeld. De Joden rookten bukshag. Peuken oprapen, maar kregen soms ook sigaretten van de krijgsgevangenen. Als je niet rookte kon je er prima mee ruilen. Eten, kleding alles werd verhandeld tegen de prijs van sigaretten. Roken stilt de honger en dat was zeker een voordeel van sigaretten in Auschwitz. Maar het was veel verstandiger om te eten wat er te krijgen was natuurlijk

Denis Avey wisselde van plaats met een Joodse gevangene om een paar nachten in Monomitz door te brengen. Overigens is er wel veel twijfel aan het waarheidsgehalte van deze wissel. Avey heeft namelijk nogal wat verschillende versies verteld van deze umtausch.