zaterdag 11 juli 2015

Fietsen in fictie

De hardcore wielrenner ziet een groot verschil tussen fietsen en wielrennen (Schaatsers hebben daar niet zo'n last van gelukkig). Om nu de wielrenner ter wille te zijn maak ik dan voor mijn bespreking van sport in fictie dan toch maar dat onderscheid. Wielrennen besprak ik al eerder, nu dan fietsen.

Het eerste boek dat ik wil bespreken is Jerome K. Jerome: Three Man on the Bummel. Het is een fietsboek, reisverslag en toeristische gids ineen. Drie mannen, twee op een tandem fietsen door Duitsland. Het boek laat zich goed vergelijken met de reisverhalen van Mark Twain. Net als Twain is Jerome geschokt door de academische schermwedstrijden: de mensuur, waarbij het de bedoeling is een zo groot mogelijk litteken in het gezicht te krijgen (1900)

Echt spannend is het boek The Wheels of Chance van H.G. Wells. Een winkelbediende redt tijdens zijn fietsvakantie een dame op de fiets uit de klauwen van haar achtervolgers. Ik wist niet dat een toertocht op de fiets ook spannend kon zijn. En grappig. Jammergenoeg is de man door het klasseverschil niet de geschikte huwelijkskandidaat. You can't win 'm all! Jessie is nog wel bereid om haar redder af en toe wat boeken te sturen voor zijn educatie. Maar wie voor een dubbeltje geboren is wordt in Engeland nooit een kwartje. (1895)

Ronduit bizar is The Third Policeman van Flann O'Brien. Een naamloze hoofdpersoon is geobsedeerd door het werk van een Ierse Filosoof genaamd de Selby. Om het geld bijeen te brengen voor de publicatie van een boek over hem, vermoordt hij samen met zijn knecht de rijke buurman. This is where the plot thickens! The Mad Hatters Tea Party is niets vergeleken bij dit verhaal. Na de moord belandt de moordenaar in een vreemde wereld vol fietsen. De moordenaar ontmoet eerst de man die hij om zeep heeft gebracht en komt dan in aanraking met politie-agenten die alleen overtredingen kennen waarbij een fiets is betrokken. Hun gehele werk staat in het teken van de fiets. De fiets als obsessie bijna lustobject. Ze sluiten de moordenaar niet op omdat hun fietsen in de cel staan. De lezer raakt volkomen radeloos door dit intelligent geschreven boek. Uiteindelijk blijkt dat de hoofdpersoon dood is en in de hel terecht is gekomen. De hel bestaat uit politiebureaus en de eerste vraag die ze altijd stellen is: "gaat het om een fiets?".
De uitgevers zagen aanvankelijk helemaal niets in. De schrijver beweerde vervolgens dat hij het manuscript had vernietigd. Maar het lag rustig op de plank te wachten op een uitgever. Het boek is postuum uitgegeven. De schrijver wordt beschouwd als de eerste postmoderne auteur. (1939)

Overigens kun je alle besproken boeken gratis downloaden.