dinsdag 7 juli 2015

Hemingway in Pamplona

Je zou willen dat Hemingway nooit in Pamplona was geweest om deel te nemen aan de stierenrennen. Hijzelf wist uiteindelijk in de jaren 50 ook al dat hij een monster had gecreƫerd in zijn roman The Sun also Rises. Hemingway was in de jaren 20 bij het Festival van San Fermin dat nu ook gevierd wordt. Er waren toen hoogstens 25 toeristen. Nu zijn het er duizenden. Ze gaan erheen, ze rennen en zuipen en gaan weer weg. Effe Pamplona doen. Laten zien dat je een man bent.

In het boek Morgen zijn we in Pamplona beschrijft Jan van Mersbergen zo'n man die even met de auto heen en weer rijdt om voor de stieren uit te rennen. Hij neemt een lifter mee die helemaal meerijdt naar het festival omdat hij eigenlijk geen ander doel meer heeft. Het is een bokser die, eenmaal in de straten van Pamplona domweg stil blijft staan op straat als de stieren gaan rennen. Aan het eind van het boek blijkt dat de bokser al in Nederland op de vlucht is geslagen voor zijn eigen vuisten. 

In Bullfighting van Roddy Doyle gaan vier doodgewone mannen een weekend naar Valencia en belanden diep in de nacht midden in de arena. Ze zijn dronken en komen waar ze niet mogen komen. Het is volstrekt illegaal wat er in de arena gebeurt. De stier heeft fakkels aan zijn horens die een stierenvechter in de fik steekt. Grote rode vlammen stijgen op uit de kop van het gekwelde beest. Het is een ervaring waarvoor de mannen eigenlijk geen woorden meer hebben: Fucking Jesus! Fucking Great! Zo zijn dit soort mannen op zoek naar de ultieme ervaring in hun doorgaans saaie leven. Maar het is verschrikkelijk wat er gebeurt. Waarom zijn de meest verschrikkelijke dingen zo attractief? Waarom zijn mensen graag beulen?