zondag 31 juli 2016
Niemand van de moslimgemeenschap wil meewerken aan de begrafenis van Abel Kermiche. Dat is die jongen die een priester de keel afsneed. Wat nu? Cremeren natuurlijk. Dat is verboden in de islam, dus is dat een extra straf die je te wachten staat als je dit soort terreurdaden pleegt.
Moslims geloven dat je op de dag van de opstanding zo compleet mogelijk moet zijn. De terrorist is in zijn beleving na zijn crematie dan niet meer dan een hoopje as. Cremeren is voor moslims een pre-islamitisch, heidens ritueel. Ik zou zeggen doen! Cremeren die handel en bij wet verplicht stellen. Oog om oog .... Als jij geen respect hebt voor je slachtoffers, dan hebben wij dat ook niet voor jou.
zaterdag 30 juli 2016
De beste sportnovellen in de wereldliteratuur
Na de beste sportromans zet ik nu de beste sportnovellen op een alfabetische rij. Je vindt het uiteraard op Sport in Fictie
donderdag 28 juli 2016
De beste sportfictie in de wereldliteratuur
Ik heb op mijn weblog Sport in Fictie meer dan 200 voorbeelden gegeven van sportfictie. Ik sluit het blog nu af met drie lijsten met de aanraders. De eerste is de lijst met romans.
De tien aanraders vind je op Sport in Fictie
De tien aanraders vind je op Sport in Fictie
dinsdag 26 juli 2016
maandag 25 juli 2016
zondag 24 juli 2016
zaterdag 23 juli 2016
donderdag 21 juli 2016
De gezusters Press
Ik was tussen de middag op de radio. Over de gezusters Press en de geslachtstesten in hun tijd. Waren het mannen of vrouwen? Zolang het tegendeel niet is bewezen waren het vrouwen. Maar ik geloof ook niet dat ze mannen waren. Ze leefden hun leven als vrouw.
NPO sportdoc
NPO sportdoc
woensdag 20 juli 2016
dinsdag 19 juli 2016
1936: de VS had(den) hun poot stijf moeten houden
Al in 1934 reist een delegatie van het Amerikaans Olympisch Comité naar Duitsland. Het doel was om ten minste één joodse atleet in het Duitse team te krijgen. Dat zou Gretel Bergmann moeten zijn. De beste hoogspringster ter wereld en joods met vier joodse grootouders. Maar het Olympische schip was de Amerikaanse haven nog niet uitgevaren of Bergmann kreeg een brief dat ze uitgesloten werd van deelname.
De nazi's kozen voor Hélène Maier, de schermster die niet vier maar twee joodse grootouders had, aan vaders kant. Bovendien was haar joodse vader al vroeg in haar jeugd gestorven. De Amerikanen gingen akkoord en dat was een domme beslissing. Zij hadden hun poot stijf moeten houden. De nazi's rekenden er kennelijk terecht op dat de Amerikanen eenmaal in Europa niet meer rechtsomkeert zouden maken.
Waren de Amerikanen wel gecommitteerd aan hun doel? Of was het een schijnvertoning. Gretel Bergmann had olympisch kampioen kunnen worden. Maar voor de nazi's zou zo'n blamage van een joodse kampioene, zelfs een die Duitse was, te groot zijn geweest.
Testosteron en sportprestaties
Bij een aantal sporten is een hoge testosteronspiegel een groot voordeel. Neem gewichtheffen en kogelstoten. Maar er zijn ook sporten waarbij testosteron geen rol van betekenis speelt en het dus weinig zin heeft om het hormoon te slikken.
Vrouwen die volledig ongevoelig zijn voor mannelijke hormonen - CAIS - doen het namelijk relatief goed in sporten als hardlopen. Hun cellen reageren niet op mannelijke hormonen. Testosteron doet ze helemaal niets. Ze hebben in hun cellen X en Y chromosomen, maar omdat de cellen niet reageren op mannelijke hormonen zien ze er uit als vrouwen. Aan de buitenkant, want van binnen hebben ze testikels of testesweefsel. Het testosteron dat deze testes produceren, laat de vrouwen koud. Ze hebben ook geen natuurlijk schaamhaar.
Juist omdat deze CAIS vrouwen het zo goed doen, kun je je afvragen of het gebruik van testosteron op de atletiekbaan wel zinvol is. Ik denk namelijk dat juist andere factoren de doorslag geven. Symmetrie, heupbeweging, longcapaciteit, vetpercentage. Veel factoren die verschillen bij mannen en vrouwen. Testosteron voegt daar niets aan toe.
De Spaanse hordeloopster Maria Patino is zo'n CAIS-vrouw:
maandag 18 juli 2016
Hoe goed werkt doping?
Rusland wordt beschuldigd van een door staatswege gesaboteerde dopingcontrole. Vooral in de atletiek zouden veel urinestalen zijn vervalst.
Maar hoe goed doet Rusland het dan? Als je op Wikipedia zoekt op atletiek Zomerspelen zie je de medaillespiegel van een bepaald jaar. Het grappige is dat sinds 2004 Rusland steeds dezelfde positie inneemt na de VS. Zo bezien zou je zeggen dat doping gewoon niet effectief is (tenzij Rusland sterk achteruitging in de loop der jaren, maar ook dat is niet waar.)
Dit zijn de spiegels van 2012 en 2004.
Irritante gewoontes
Je hebt van die mensen die op de knop van het voetgangerslicht duwen en vervolgens door rood overstekken. Dat laatste zal me worst wezen, maar dat eerste! Waarom druk je op de knop als je je er toch niks van aantrekt. Want even later staat het hele kruispunt te wachten op een groen oversteeklicht zonder voetganger. Dat is zo irritant!
zondag 17 juli 2016
zaterdag 16 juli 2016
vrijdag 15 juli 2016
donderdag 14 juli 2016
woensdag 13 juli 2016
dinsdag 12 juli 2016
Fietschinees
Ik vraag me wel eens af waarom de Chinezen in ons land altijd op van die kleine fietsjes zitten.
De Gele Trui
Een knecht wordt ongewild drager van de Gele Trui in The Yellow Jersey van Ralph Hurne. Je leest het op Sport in Fictie
maandag 11 juli 2016
zondag 10 juli 2016
Oorsprong van de hink-stap-sprong
Hink-stap-sprong
Ik zit ernaar te kijken en vraag me af of Monty Python achter dit onderdeel zit. Waar komt het vandaan? Wie verzint er zoiets als een sprong na een hink? En deden de oude Grieken er al aan?
Om met de laatste vraag te beginnen: nee. Een hink-stap-sprong is niet in de analen overgeleverd. Deze sprong is een modern verzinsel. Wat namelijk wel is overgeleverd is dat de oude Grieken - afijn het waren vast jonge Grieken - 15 meter ver sprongen! De moderne atletiek vroeg zich af hoe dat kon. Dat het gewoon een hyperbool was kwam niet in ze op.
En zo verzonnen ze de hink-hink-sprong. Je lees het goed. De eerste springers op de moderne Olympische Spelen hinkten twee keer voordat ze sprongen. Dat was natuurlijk te ingewikkeld voor de sporter. En zo ontstond het idee om tussendoor te stappen.
De bekendste Nederlandse springer is Jan Blankers, die voor de rest van zijn leven een beetje mankte als gevolg van een mislukte sprong.
De beste voetbalfictie
Vanavond de finale van het EK. Tijd om de beste voetbalfictie uit de kast te halen. De grote topper is The Damned Utd. Dat is ook een boek waarbij de echte voetballiefhebber zijn vingers zal aflikken. Het is een fictieve versie van de paar weken dat Brian Clough (klof) trainer was van Leeds United. Hij bracht een succesvolle club aan de rand van de afgrond.
vrijdag 8 juli 2016
The Big Game
De grote finale
Wat gebeurt er eigenlijk met de sporter tussen het eindsignaal van de halve finale en de aftrap van de finale? Vanwege het EK moest ik denken aan het korte verhaal The Big Game van de Nieuw-Zeelander. Het verhaal begint met het eindsignaal en eindigt met het beginsignaal.
Lees het op Sport in Fictie
Wat gebeurt er eigenlijk met de sporter tussen het eindsignaal van de halve finale en de aftrap van de finale? Vanwege het EK moest ik denken aan het korte verhaal The Big Game van de Nieuw-Zeelander. Het verhaal begint met het eindsignaal en eindigt met het beginsignaal.
Lees het op Sport in Fictie
woensdag 6 juli 2016
dinsdag 5 juli 2016
maandag 4 juli 2016
zondag 3 juli 2016
vrijdag 1 juli 2016
Wielerfictie
De Tour is weer van start. Daarom bespreek ik op Sport in Fictie de beste fiets- en Wielerfictie uit de wereldliteratuur.