dinsdag 15 augustus 2017

Dutee Chand heeft de overwinning al binnen

Toen ze 19 was in 2015 heeft de Indiase sprinter Dutee Chand de internationale atletiek federatie gedaagd voor het hoge gerechtshof voor de sport (CAS). Ze is is hyperandrogeen en vindt dat de IAAF te weinig bewijs heeft dat testosteron haar prestatie op de 100 meter bevordert. De IAAF had geen sterk betoog op de zitting.

Het CAS gaf de bond twee jaar om met overtuigend wetenschappelijk bewijs te komen dat testosteron het verschil maakt. De IAAF heeft nu een onderzoek gepubliceerd waaruit moet blijken dat op vijf atletiekonderdelen testosteron significant bijdraagt aan de prestaties van de hyperandrogene atleet. Het onderzoek is weinig overtuigend. 

Ik laat de beoordeling van dit onderzoek over aan de deskundigen, maar constateer dat Dutee Chand haar zaak niet meer kan verliezen. De rechtbank zal haar zeker in het gelijk stellen. De 100 meter behoort immers niet tot de atletiekonderdelen waarop testosteron het verschil maak. De IAAF kan haar geen verplichting opleggen om haar t-waarde omlaag te brengen.