zaterdag 1 juni 2019

Wat leren we van Brexit?

Hou nooit referenda over ingewikkeld in dit geval economische en sociale kwesties. Laat dat over aan politici en ambtenaren die daar maanden op gestudeerd hebben.
Dat ten eerste. Zorg ten tweede dat je geen beslissing kunt nemen bij een krappe meerderheid van 51%. Bij dit soort ingrijpende stappen moet je gewoon 60% meerderheid hebben en dat van tevoren afspreken.
Ten derde als alles vastloopt vervang dan de hoofdrolspelers. Niet alleen May, maar ook Corbyn. Deze twee hebben geen chemie. Ze zetten hun hakken in het zand en na weken overleg ben je nog nergens.

Het Britse volk heeft ervoor gekozen om Europa te verlaten, omdat ze van de immigranten uit Afrika afwillen. Het volk zal een ingewikkeld referendum terugbrengen tot iets overzichtelijks, buitenlanders.

Ik weet niet hoe het verlaten van de EU zal uitpakken voor het VK, maar het is wel slecht dat Europa uit elkaar valt. 70 jaar hebben de EU landen geen oorlog met elkaar gemaakt. Dat is een enorme vooruitgang geweest. Misschien komt deze stap van Engeland wel voort uit het feit dat het ‘t enige land is dat nooit onder de dictatuur in de oorlog heeft gezucht. De rest van Europa leefde onder Hitler, Mussolini en Franco. Britten zien het gevaar niet.