zondag 12 mei 2019

Is Semenya XY of een mozaïek XX/XY

De IAAF heeft een reglement opgesteld voor vrouwen met een disorder of sex development. Als zij hyperandrogeen èn gevoelig zijn voor testosteron moeten zij hun bloedwaarde onder 5 nanomol per liter houden. De exacte genetische opmaak is niet genoemd in het reglement.

Als Semenya echt XY is (Dus in elke cel geslachtschromosomen XY) dan is ze vrijwel zeker alleen deels gevoelig voor testosteron. Door een lagere gevoeligheid voor androgenen heeft ze zich niet ontwikkeld tot man. De vraag is dan hoe dit zich verhoudt tot de vereiste grens van 5 nanomol testosteron per liter bloed. Dan zal je toch eerst moeten vaststellen wat testosteron precies met haar doet voor je haar een verplichte kuur oplegt. In hoeverre is ze gevoelig voor testosteron?

Ik verwacht echter dat ze een mozaïek van XX cellen en XY cellen is. In dat geval is ze volledig gevoelig voor testosteron. Maar je moet dan eerst aantonen of er een causaal verband is tussen testosteron en sportprestaties waarbij je ook haar lichaamslengte in beschouwing moet nemen.

De maatregel van de IAAF is dus voorbarig. Eerst valide onderzoek, dan een besluit.