vrijdag 10 mei 2019

Vrouwen met een Y-chromosoom zijn lang

De IAAF schrijft over XY vrouwen. Zuiverder is het om over vrouwen met een Y-chromosoom te spreken, want ook vrouwen met zowel XX als XY cellen vallen onder het XY DSD reglement. Foekje Dillema was zo’n vrouw.

Deze vrouwen hebben meestal een hoog testosteronniveau. Maar ze zijn gemiddeld ook langer dan XX vrouwen. Alleen vrouwen die gevoelig zijn voor testosteron vallen onder het reglement van de IAAF. Deze vrouwen zijn kennelijk sterker en dat is een verschil tussen mannen en vrouwen. Maar ook lengte doet er toe. Ook XY-vrouwen die niet gevoelig zijn voor testosteron doen het heel goed in de sport. Dat heeft mogelijk te maken met hun lichaamslengte want ze zijn gemiddeld langer dan andere vrouwen. Kennelijk heeft dat een relatie met het Y chromosoom. Van testosteron word je niet langer.

Ik wil geen slapende honden wakker maken, maar de IAAF zou evengoed naar lengte kunnen kijken bij XY-vrouwen. Ik snap wel waarom ze dat niet doen, want dan zouden ook lange XX vrouwen hun benen moeten inkorten. Bijvoorbeeld Dafne Schippers. Dat gaat dus niet gebeuren,  hoewel lengte net als kracht als oneerlijk beschouwd kan worden,