dinsdag 7 mei 2019

Zaak Semenya is te ingewikkeld

Er wordt veel gezegd en geschreven over Semenya. Ook door columnisten als Ellen van Langen en Willem Vissers. Uit deze columns blijkt dat schrijvers maar half geïnformeerd zijn. De zaak is ook ingewikkeld.

Ellen van Langen komt steeds op de proppen met gegevens uit onbetrouwbaar onderzoek. Het onderzoek waaruit ze citeert bleek bij replicatie meer dan 200 foute data te bevatten. Vissers weet te vertellen dat Semenya genetisch man is. XY chromosomen. Maar dat kan niet omdat ze dan niet geschorst zou zijn. XY vrouwen zijn namelijk ongevoelig voor testosteron. Dan zou ze er geen voordeel van hebben. Dan zou de IAAF niet dwarsliggen. Er zijn meer XY vrouwen in de competitie.

Semenya is intersekse en gevoelig voor testosteron. Het kan theoretisch zo zijn dat ze slechts gedeeltelijk gevoelig is. Dat syndroom heet PAIS de bijbehorende genetische opmaak is dan XY. Doorgaans hebben PAIS kinderen ambigue geslachtskenmerken. Die had ze niet bij haar geboorte volgens haar moeder. Daarom is het waarschijnlijker dat ze een genetisch mozaïek is van cellen XX en cellen XY. Als steentjes uit een mozaïek verdeeld over haar lichaam. Net als Foekje Dillema. Dan is ze ook gevoelig voor testosteron. De vraag blijft dan wat haar nu zo snel maakt, omdat deze vrouwen ook lang zijn. Semenya is 1 meter 78. Het zou zomaar kunnen dat de combinatie van testosteron en lengte in haar voordeel werkt. Maar het kan ook een van beide zijn of geen van beide. Dat moet je onderzoeken voordat je daar nu al conclusies aan verbindt.