zaterdag 11 mei 2019

Atletes met een Y-chromosoom

Gewoonlijk word je jongen en geen meisje met een Y—chromosoom. Toch zijn er ook vrouwen met een Y-chromosoom. Waarom zijn ze geen man?

Er zijn verschillende verklaringen. Als een vrouw net als een man in alle cellen een X en een Y heeft,  is de kans groot dat ze niet op testosteron reageert. Y zorgt voor testikels, die produceren mannelijke hormonen die ervoor zorgen dat de testikels indalen en de penis wordt gevormd. Ben je dus ongevoelig voor testosteron dan gebeurt dat niet en blijf je aan de buitenkant vrouw.

Er zijn ook vrouwen met twee sets chromosomen. XX en XY. Ze heeft cellen XX en cellen XY. Ook dat temt de mannelijke ontwikkeling af. Hoe komt dat tot stand? Net als bij de XY vrouwen wordt de eerste cel bevrucht met een Y. De eerste cel is dan XY. Maar dan gaat er iets mis. Bij de eerste celdeling blijven de X-chromosomen aan elkaar plakken. De overblijvende cel heeft dan XXY als chromosomen. Dan gaat de celdeling nog verder fout.

Dit zijn de voor de sport belangrijkste verstoorde geslachtsontwikkeling. Het kan nog anders zoals een atlete met cellen XY en met cellen met alleen een X. Elke cel heeft sowieso een X.