zaterdag 31 augustus 2019

Ad van Liempt geen wetenschapper

Vanmiddag was prof. Rudolf Dekker bij Jort Kelder op radio 1. Volgens Dekker is het proefschrift van Van Liempt van geen enkele wetenschappelijke waarde en zou niet eens als bachelor scriptie geaccepteerd zou zijn. Het bevat bijvoorbeeld geen vraagstelling. Dat is eigenlijk wel logisch want Van Liempt heeft niet gestudeerd. Hij is nu direct doctor geworden. Dat is al hoogst opmerkelijk. De dissertatie zou misschien niet misstaan op een opleiding journalistiek. Maar had volgens Dekker nooit geaccepteerd mogen worden als dissertatie.

Kritiek is vooral dat de dissertatie ideeënroof is. Van Liempt zegt in zijn boek dat er geen biografie was over Gemmeker commandant van Westerbork. Dat is niet waar: er zijn al twee biografieën geschreven en het is duidelijk dat Van Liempt deze biografieën geplunderd heeft zonder bronvermelding. Het proefschrift is een lange parafrase van wat anderen al onderzocht hebben.

Dekker verbaasde zich er ook over dat Van Liempt zo lang - minstens tien jaar - zijn gang kon gaan als dief van kennis van anderen. Hem wordt in Hilversum de hand boven het hoofd gehouden.

Een boek over de dissertatie van Van Liempt door Rudolf Dekker verschijn 10 september. De ethische commissie die onderzoek doet naar het boek van Van Liempt kan het dus nog meenemen in haar onderzoek.


Rudolf Dekker: Plagiaat, nivellering en de tweede wereldoorlog.