dinsdag 24 september 2019

Nieuwe documentaire over Foekje?

Zou Andere Tijden Sport of misschien beter een ander programma niet eens de waarheid over de zaak Dillema in een documentaire kunnen brengen. Het mysterie Foekje Dillema, de ATS docu is laster en gebaseerd op onwaarheden. De conclusie dat Foekje een vrouw is die uit de competitie is gewerkt door Fanny Blankers zou daarmee weggenomen kunnen worden. Foekje was een intersekse en Fanny had niets te maken met haar uitsluiting.
In zo’n nieuwe documentaire zouden best oudere fragmenten gebruikt kunnen worden als ze maar op de juiste manier geïnterpreteerd worden. Of misschien beter: geïnterpreteerd worden. De oude documentaire was een aaneenschakeling van gesprekken zonder enig verband.

Ook de uitslag van de dna-test zou op de helling moeten. Het is niet ‘Foekje had een Y-chromosoom maar ze was een vrouw”. Het is: Foekje had naast X-chromosomen een Y-chromosoom en daarom was ze intersekse. Ze paste niet in de biologische tweedeling man-vrouw.

Ik zou een nieuwe documentaire toejuichen. Ook al vanwege het idee dat je vrouwen als Foekje en Caster Semenya niet behoort te behandelen als biologische mannen, zoals de IAAF nu doet.